Posted on: August 22, 2021 Posted by: admin Comments: 0

Vintern är över och vi kan njuta av en full gräsmatta i vår trädgård igen. Åtminstone, om du håller den uppdaterad. Nu är det dags på året att klippa din gräsmatta regelbundet. Vad uppmärksammar du?

Att klippa din gräsmatta regelbundet säkerställer en hälsosam gräsmatta. För om du inte hänger med gräset kommer det att växa så länge att det blir allt svårare att klippa. Och visste du att du kan få skalliga fläckar om du inte klipper gräsmattan den här tiden på året?

Hur ofta klipper du gräset?
Gräsklippningssäsongen börjar i april och pågår till slutet av oktober. Speciellt på våren är det viktigt att klippa gräset ofta. På sommaren kan det vara lite mindre. På våren är det bäst att klippa gräset varje vecka. Det låter mycket, men på så sätt kan du njuta av din gräsmatta optimalt. På sommaren rekommenderar experterna att klippa varannan vecka.

klippa gräs tips

Hur högt ska gräset vara?
Du kan ställa in dina gräsklippare till en viss höjd. Se till att inte klippa gräset för kort. Oavsett hur vacker en så snyggt klippt gräsmatta ser ut har du en chans till uttorkning. Dehydrering orsakar skalliga fläckar och mossa och ogräs får fria tyglar.

Hur högt gräset ska vara beror på typen av gräsmatta. Är det en spelplan eller prydnadsgräs? Med prydnadsgräs håller du cirka tre centimeter i längd. På en spelplan kan gräset vara cirka fyra centimeter långt. Årets sista gräsning är i oktober. När det är dags, justera gräsklipparen till en höjd av cirka fem till sex centimeter. Gräset kan då vara kvar lite längre.

Hur klipper jag mitt gräs?
Du har manuella gräsklippare och elektroniska gräsklippare. De senare är de mest använda. Naturligtvis behöver du el för detta. Det kan därför vara bra att köpa en förlängningssladd. Du har också robotgräsklipparen. Den här är trådlös och gör jobbet själv. Idealisk. Men det finns också nackdelar: det gör ofta jobbet mindre exakt och risken för stöld är hög.

I vilket mönster?
Du klipper gräset i smala, raka linjer. Eller gå ett steg längre och skapa ett mönster i ditt gräs. Du känner säkert den här från fotbollsplanen. Du använder en gräsmatta för detta. Detta kommer att böja gräsremsor i en annan riktning. Ljuset reflekterar olika på dessa remsor, vilket skapar en illusion av en färgskillnad. För det gör också skillnad på vilket sätt du klipper gräset, mot tillväxt eller med det.

Leave a Comment