Posted on: December 13, 2021 Posted by: admin Comments: 0

Hederan, även kallad Storbladig Murgröna, är en vintergrön kryp- eller klätterväxt. Hederan finns i olika varianter som förekommer naturligt på många platser i världen. Men vad behöver du veta om du vill odla Hederan i din trädgård?

Hedera: den vintergröna växten

Hederan har fördelen att den förblir grön året runt. Dessutom torkar inte bladen ut och de kommer inte eller knappast att falla av plantan på vintern. När du väljer en Hedera som häck behöver du inte oroa dig för att du ska titta in i din trädgård under de kalla månaderna. Detta gör växten så populär som ett grönt staket.

Omedelbart resultat med murgrönan

En annan fördel med Hedera-sorterna är att de växer väldigt snabbt. På så sätt kan de växa upp till 80 cm på ett år! Kvistarna har små klisterrötter med vilka Hederan kan fästa sig på väggar eller i marken. Detta gör att plantan kan växa upp snabbt.

Tycker du att Hederahäcken växer för snabbt? Då kan du enkelt beskära den. Du kan göra detta på våren och på hösten. Vi rekommenderar att vi beskär alla våra häckar två gånger om året, så att de får fylligare blad och alltid ser snygga ut.

En Hedera helix som en färdig häck

Du kan välja att odla Hedera helix som en liten stickling mot ett galler. Det tar sedan ett antal växtsäsonger att odla Hederasticklingarna till till exempel 2 meter höga och fulla.

Leave a Comment